Machiavelliprijs 2013 voor Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, ontving op 4 februari 2014 de Machiavelliprijs 2013 ‘omdat hij een toonbeeld is van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik’
Download hier het Juryrapport
Download hier de Machiavellilezing 2013 van Dick Boer

‘Van der Laan verstaat de kunst om de taal van de vele verschillende inwoners van zijn stad te spreken. Of het nou om Ajax-supporters, bedreigde wijkbewoners of topondernemers gaat. Wars van wolligheid en vals sentiment creëert Van der Laan verbondenheid met vele uiteenlopende Amsterdammers’, zo vervolgt het juryrapport. ‘Bovendien weet hij Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten als een stad waarin iedereen welkom is. Van cultuurgenieters tot bedrijven die zich in de hoofdstad willen vestigen’.

‘De succesvolle wijze waarop Van der Laan de hoofdstad bestuurt, wordt geschraagd door zijn onderscheidende en glasheldere wijze van communiceren. Met begrip voor gevoeligheden verkondigt hij op het juiste moment de juiste boodschap’, zo concludeert het juryrapport.